Prágai útibeszámoló

Budapest XV. kerületéből, Hajdu László polgármester vezetésével 8 fős önkormányzati delegáció járt Prágában. A csoport tagja volt Tóth Veronika az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke, valamint Czuczu Tamás az ESzB külső tagja. A Polgármesteri Hivatal részéről Tajti Réka polgármesteri kabinetvezető és Hudák Tamás polgármesteri referens utazott a csoporttal. Továbbá erősítette még a csapatot Tóth Jenő, akinek a fantasztikus képekért külön köszönettel tartozunk és Sági László, aki türelmesen, figyelmesen és biztonságosan ért velünk mindig a megfelelő célállomásra. Az Egyesített Szociális Intézményből Gráczer Irma, az ESZI igazgatója vett részt a tanulmányútnak is beillő utazáson.

A 2018. április 17-20-a közötti látogatáson a szakmai programok egyik fókusza az óvodai, iskolai nevelési-oktatási tevékenységre esett. Ellátogattunk a prágai Angel Általános Iskola és Óvodába, amely a XII. kerületben található. A tantervi keretek adottságán belül minél szélesebb körben igyekeznek a tanulók eltérő érdeklődési, előrehaladási sajátosságaira építve megvalósítani a pedagógiai programjukat. Külön hangsúly van a nyelvi képzésen, a sport és a kreativitás (pl. robotika szakkör) kiaknázásán. Ezek után megismerkedtünk a XII. kerületben működő Addiktológiai Centrummal. A központ egy éve nyitotta meg kapuit. Több forrásból kap támogatást a civil szervezet, amely foglalkozik prevencióval, tűcsere programmal, metadon-programmal. Háttérként elérhető a drogfogyasztók számára a kórházi ellátás és több rehabilitációval foglalkozó terápiás intézménnyel is kapcsolatban állnak. A mindennapi munka része, hogy két fő utcai szociális munkát végez, aminek egyik célja, hogy kapcsolatban legyenek a drogfogyasztókkal, fel tudják ajánlani számukra a segítséget, a másik cél pedig az, hogy begyűjtsék a droghasználathoz köthető, eldobált eszközöket. Prevenciós célokat is szolgál, hogy elindítottak egy Antifetfest Filmfesztivál elnevezésű programot, ahol általános iskolai és középiskolai diákok mutatják be saját készítésű rövidfilmjeiket. A Fesztiválon zsűrizik és díjazzák a filmeket. Hajdu László a XV. kerület polgármestere, a magyar delegáció vezetőjeként két különdíjat is átadott a Fesztivál záróeseményén.

A szakmai események mellett több kötetlenebb programban is részünk volt. Meglátogattuk a kerületi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet és a prágai Točná repülőtéren található repülőmúzeumot. Pici turistáskodásra is jutott idő, amikor elmentünk városnézésre. Azon belül is lenyűgöző látvány volt a cseh parlament felsőházának, a Szenátusnak az épülete. Április 19-én Milan Maruštík, Prága XII. kerületének polgármestere és Hajdu László, Budapest XV. kerületének polgármestere aláírta a két kerület között létrejött Együttműködési Megállapodást. Az eseményen részt vett a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete és Magyarország prágai külképviseletének titkári munkatársa is. Nagy köszönet, hogy Prága XII. kerületének vendégei lehettünk. A jövő lehetősége, hogy az együttműködés kiteljesedése során színes, tartalmas és izgalmas programokkal tovább gazdagodjon a cseh-magyar barátság.

 

 

További képekért kattintson ide.

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó